Na którym sposobie prowadzenia księgowości możemy najbardziej oszczędzić?

Są trzy sposoby prowadzenia księgowości w firmie. Możemy robić to samodzielnie, zatrudnić księgową lub biuro rachunkowe. Ale na którym ze sposobów oszczędzimy najbardziej?

Po pierwsze trzeba rozważyć co mamy na myśli mówiąc "oszczędzić". Pewnie każdy pomyśli, że chodzi tu o niskie nakłady finansowe, które musimy na to przeznaczyć. Owszem, powinno się tak to interpretować. Jednak to nie wszystko. Oszczędzać można wiele innych rzeczy np.: czas, nerwy a nawet zdrowie.

Większości wydaje się, że to pieniądze są najważniejsze i to je przede wszystkim powinniśmy oszczędzać. Oczywiście jest to ważne, a biorąc właśnie to kryterium pod uwagę, uważam, że księgowość możemy prowadzić sami. Nic za to nie zapłacimy, będziemy mieć wszystko za darmo. Przy tym jednak nie oszczędzimy swojego cennego czasu. Prowadzenie księgowości nie jest proste, może nas kosztować wiele nerwów, szczególnie jak nie znamy się na tym całkowicie.

Kolejnym kryterium jest czas. Jego oszczędność powinna być dla nas szczególnie ważna. Prowadząc firmę nie mamy go za dużo, a nakładając na siebie jeszcze dodatkowe obowiązki, tracimy go jeszcze więcej. Jeśli więc zależy ci na nim bardzo, powinieneś zastanowić się nad zatrudnieniem księgowej lub biura rachunkowego. Oni odciążą cię od obowiązku prowadzenia księgowości, wszystkim się zajmą, a ty będziesz mieć więcej czasu, który możesz poświęcić zarówno na rozwój własnej firmy, jak i swojej rodzinie.

W naszym życiu zdrowie jest bardzo ważne. Jeśli sam prowadzisz księgowość, sprawia ci to przyjemność i satysfakcję to świetnie, rób to nadal oszczędzając przy tym pieniądze. Jeżeli jednak robisz to z niechęcią, siedzisz do późna, jesteś niewyspany i przemęczony, nie rób tego, zatrudnij kogoś kto ci w tym pomoże. Nie możesz przecież poświęcić wszystkiego, łącznie ze swoim zdrowiem psychicznym i fizycznym.

Rozważając więc kwestię wyboru sposobu prowadzenia księgowości dobrze się zastanów na czym najbardziej ci zależy. Na czasie, pieniądzach czy zdrowiu. Wybierz rozsądnie. Rozważ wszystkie za i przeciw.