Obowiązki spółek jawnych i partnerskich wobec KRS

Spółki jawne oraz partnerskie, które w danym roku obrotowym prowadziły księgowość w formie uproszczonej (KPiR) mają obowiązek zgłoszenia w KRS faktu, że nie spoczywa na ich obowiązek sporządzania sprawozdania finansowego za ten rok. Oświadczenia te powinno się złożyć do 30 czerwca następnego, roku czyli za rok 2015 do 30 czerwca 2016.

Zgodnie przepisami Ustawy o Rachunkowości spółki jawne i partnerskie mają możliwość wyboru pomiędzy prowadzeniem księgowości pełnej lub uproszczonej, ale tylko w czasie, gdy ich przychody nie przekraczają limitu prowadzenia pełnej księgowości (równowartości 1 200 000 euro). Jeżeli spółki te zdecydują się na prowadzenie księgowości w formie księgi przychodów i rozchodów, Ustawa o Rachunkowości nakłada na nie obowiązek składania oświadczenia o braku obowiązku sporządzania sprawozdania finansowego.

Wspomniane przez nas oświadczenie o braku obowiązku sporządzania sprawozdania finansowego należy składać osobno za każdy rok w którym prowadziło się KPiR. Oznacza to, że prowadząca uproszczoną księgowość w 2014 i 2015 roku spółka jawna lub partnerska musi złożyć oświadczenie za każdy z tych okresów.