Spółka z o.o.

Wspólnik w spółce z o.o.

Wspólnikiem spółki z o.o. mogą być zarówno osoba fizyczna i prawna, jak i tzw. “ułomne osoby prawne”, a więc np. spółka jawna, spółka partnerska, spółka komandytowa, czy komandytowo-akcyjna. Warunkiem zaś uzyskania tego statusu jest objęcie udziału - może to nastąpić już na etacie tzw. spółki z o.o. w organizacji, która z momentem wpisu do KRS przekształca się we właściwą spółkę z o.o. Z samym momentem wpisu wspólnicy spółki z o.o. w organizacji stają się wspólnikami spółki z o.o.

Spółka jawna a spółka z o.o.

Spółka jawna jest najprostszą formą spółek prawa handlowego. Podmioty te funkcjonują w oparciu o przepisy Kodeksu Spółek Handlowych. Spółka jawna jest podmiotem wyodrębnionym od swoich wspólników. Założenie spółki jawnej musi zostać zgłoszone w Krajowym Rejestrze Sądowym poprzez dokonanie wpisu.

Odpowiedzialność
Wspólnicy spółki jawnej odpowiadają za zobowiązania bez ograniczeń co znacznie odróżnia ją od spółki z o.o.. w której wspólnicy nie ponoszą odpowiedzialności.