Uproszczona księgowość – czy potrzebny księgowy?

Prowadzenie księgowości w firmie nie jest łatwe. Na bieżąco trzeba wypełniać wiele dokumentów i wniosków. Konieczne jest także załatwienie potrzebnych spraw w urzędach.

Prowadząc księgowość na zasadach uproszczonych, obowiązków jest znacznie mniej, nieoznaczona to jednak, że nie musimy nic robić. Do uzupełniania jest bowiem podatkowa księga przychodów i rozchodów. Nie zawsze jesteśmy w stanie ją prowadzić. Czasami może zawierać treści dla nas niezrozumiałe.

Ale czy dlatego powinniśmy zatrudnić księgową?

Decyzja należy do nas. Jeśli nasze przedsiębiorstwo jest jeszcze małe, nie osiąga ogromnych dochodów i nie zatrudnia wielu pracowników, to warto samemu prowadzić księgowość. Zaoszczędzimy pieniądze i będziemy mogli przeznaczyć je na inne ważne cele.

Jeżeli natomiast mamy w dużej firmie wielu pracujących, to lepiej zatrudnić kogoś do pomocy. Nie koniecznie musi być to księgowa. Także biuro rachunkowe jest dobrym wyborem. To właśnie oni mogą zająć się całą księgowością naszej firmy. My nie będziemy musieli o nic się martwić. Zrzucimy z siebie odpowiedzialność za wypełnianie dokumentów i rozliczanie pracowników. Na pewno zaoszczędzimy sporo czasu i poświęcimy go na rozwój przedsiębiorstwa.

Wybór należy do Ciebie! To ty sam musisz zdecydować, czy potrzebujesz księgowej, albo biura rachunkowego. Zastanów się i podejmij dobrą decyzję.