Podatki – zmiany w 2019 roku

Od jakiegoś czasu można zauważyć, że wiele mówi się o planowanych lub już wprowadzonych zmianach, jakie wraz z początkiem 2019 roku, weszły w życie w kwestii podatków w firmach. Właśnie dlatego w dzisiejszym artykule, pokrótce przybliżymy owe zmiany, które z pewnością są (lub dopiero będą) zauważalne dla przedsiębiorców.

- Składki ZUS będą naliczane proporcjonalnie do wysokości osiąganych przychodów.
- Nieopłacenie zaliczki za grudzień po raz ostatni będzie możliwe w styczniu 2019 r..
- Minimalne wynagrodzenie w 2019 r. będzie wynosiło 2250 zł, z kolei godzinowa stawka dla umów zlecenie → 14,70 zł.
- Obniżenie stawki CIT z 15% na 9% dotyczy firm, w przypadku których wartość sprzedaży nie przekroczy równowartości 1,2 mln euro oraz podmioty rozpoczynające działalność.
- Krajowa Administracja Skarbowa będzie mogła wypełnić deklarację PIT jedynie za osoby fizyczne.
- Zostanie wprowadzony nowy podatek tzw. danina solidarnościowa, która będzie miała zastosowanie dla osób fizycznych, których suma przychodów przekroczy 1 mln złotych. Wówczas stawka wyniesie 4% nadwyżki ponad ową kwotę.
- Powstała nowelizacja ustawy dla rolników, która mówi o tym, iż rolnik zatrudniony na jej podstawie zapłaci 18% PIT od dochodów, które nie przekraczają 85 000 złotych.
- Lokalne podatki wzrosną o około 1,6% ze względu na inflację.
- Podatek od obrotu z tytułu kryptowalut będzie wynosił 19%.

W razie pytań lub wątpliwości, zapraszamy do kontaktu z naszym konsultantem!