Bitcoin w ewidencji księgowej i podatkowej

Coraz częściej w transakcjach handlowych można spotkać się z alternatywnych źródłem finansowania, w postaci wirtualnej waluty bItcoin. Ta forma finansowania ma wiele zalet, a w związku z jej wykorzystaniem, pojawiła się również w ewidencjach księgowych i podatkowych.

Wirtualna waluta nie może być traktowana jako pieniądz elektroniczny, zatem jej obrót oraz opodatkowanie transakcji podatkiem dochodowym przebiega jak obrót prawami majątkowymi, a nie środkami płatniczymi. Wymianę BTC można określić jako barter, gdzie prawa są wymieniane na inne usługi lub towary.
Generowanie bitcoinów polega na produkcji waluty poprzez tak zwane "koparki". Wydobycie to wiąże się z kosztami, wynikającymi ze zużycia energii elektrycznej oraz sprzętu komputerowego. Z pewnością twórca bitcoinów nie jest w stanie określić wielkości wydobycia, a co za tym idzie poniesionych kosztów, które mogłyby stanowić koszty wytworzenia bitcoinów.
Z racji, że Ministerstwo Finansów określiło wirtualną walutę jako nie mieszczącą się kategorii instrumentu finansowego, stosowanie bitcoinów, a także ich rozliczenia podatkowe i księgowe nie są póki co możliwe.