E-faktury od stycznia 2022

4 sierpnia na stronie Rządowego Centrum Legislacji pojawił się projekt nowelizacji ustawy o podatku VAT, który zakłada dwie ważne zmiany dla przedsiębiorców. Już za niespełna pół roku wprowadzone mają zostać tak zwane faktury ustrukturyzowane oraz ruszyć ma KSeF - Krajowy System e-faktur. Początkowo system będzie fakultatywny jednak docelowo, jednak w przyszłości najprawdopodobniej stanie się obowiązkowy.

Głównym założeniem Krajowego Systemu e-faktur ma być uproszczenie procedury rozliczania podatku od towarów i usług przez podatników i ściślejsza kontrolę rozliczeń, a co za tym idzie uszczelnienie systemu VAT.

Każda faktura wystawiona w KSeF otrzyma numer identyfikacyjny. Podatnicy będą mogli za pośrednictwem systemu nie tylko wystawiać dokumenty, ale również je odbierać. Faktury będą mogły być przygotowywane w programach księgowych podatników, nastepie będa przesyłane do systemu, gdzie konieczna będzie ich autoryzacja. Każdy podatnik otrzyma indywidualne konto, za pośrednictwem którego będzie miał możliwość wystawienia faktury ustrukturyzowanej na podstawie gotowego wzorca. Uprawniania do konta będzie można przekaząć księgowemu lub biuru rachunkowemu.