Koszty stałe w spółce z o.o.

Każdy przedsiębiorca wie, iż prowadzenie firmy to nie tylko czerpanie zysów, ale ciągłe kalkulacje i planowanie, aby zachować odpowiedni balans pomiędzy kosztami, a przychodami. Ile kosztuje założenie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością? Z jakimi ogólnymi kosztami związane jest prowadzenie firmy w formie spółki z o.o.?

Największe koszty jednorazowe związane ze spółką z o.o. przedsiębiorca musi ponieść na samym początku - mowa tutaj o kosztach związanych z rejestracją. Proces rejestracyjny zawiera obowiązkowe opłaty sądowe oraz inne np. notarialne czy za pomoc w przeprowadzeniu procesu założenia. Okresowym kosztem w spółce będzie m.in. koszt za sporządzenie i złożenie rocznego sprawozdania finansowego.

Do stałych kosztów w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością można zaliczyć:

• koszty obsługi księgowej - prowadzenie pełnej księgowości,
  • koszty związane ze składkami ZUS,
  • koszty związane z utrzymaniem biura np. materiały biurowe, środki czystości, woda itp.,
  • koszty związane z opłatami np. wynajem lokalu, umowa telekomunikacyjna, Internet.

Lista ta może się wydłużyć o kolejne punkty przy zatrudnieniu np. pracowników o koszty związane z obsługą kadrowo-płacową, ubezpieczeniem pracowniczym, czy kosztami wynagrodzenia dla pracownika.

W rocznym budżecie firmy przedsiębiorca musi uwzględnić także miejsce na koszty związane z prowadzeniem statutowej działalności firmy np. utrzymanie produkcji, zakup materiałów czy towarów oraz na wydatki związane z niespodziewanymi naprawami sprzętu czy samochodów firmowych.

Kosztów stałych w spółce z ograniczoną odpowiedzialnością jest w zasadzie niewiele lecz ich wysokość zależy od wielkości i specyfiki działalności.