Ulga na start dla przedsiębiorców

Kiedy chcemy założyć działalność gospodarczą, często nie zdajemy sobie sprawy z formalności, jakie nas czekają. Tymczasem towary i usługi to nie wszystko - przedsiębiorcy mają do czynienia również z licznymi przepisami prawa i muszą się do nich stosować.

Ulga na start to udogodnienie, które uprawnia świeżo upieczonych przedsiębiorców do zwolnienia ze składek na ubezpieczenia społeczne. Nie oznacza to jednak, że nie płacą one ZUS-u w ogóle. Wciąż należy uiścić składkę na ubezpieczenie zdrowotne, które uprawnia nas do korzystania z publicznych świadczeń opieki medycznej. Warto o tym pamiętać, zanim wpadniemy w niekontrolowaną euforię.

Ulga na start stanowi udogodnienie dla przedsiębiorców rozpoczynających prowadzenie działalności gospodarczej. Muszą oni spełniać jednak określone warunki, aby uzyskać uprawnienie do skorzystania z ulgi. Przedsiębiorca musi być osobą fizyczną, a także nie może wykonać prowadzonej działalności na rzecz pracodawcy, u którego był zatrudniony przed założeniem firmy na umowę o pracę.