13 zł na godzinę - umowa zlecenie

1 stycznia jak co roku przyniesie wiele zmian w prawie. Jedną z nich będzie oczywiście podwyższenie minimalnej stawki godzinowej do 13 zł. W 2017 roku niespodzianką będzie również 13 zł dla pracujących na umowie zlecenie oraz świadczenie usług. Stawka ta obejmie także część samo zatrudnionych, świadczących osobiście usługi na rzecz firm.

Zmiana ta ma naprawdę ogromną wagę. Do tej pory warunki umowy cywilnoprawnej nie miały żadnych ograniczeń. Przedsiębiorcy nie powinni się martwić. Mają wystarczająco czasu na przygotowanie się do rewolucji. Nowa ustawa obowiązywać będzie dopiero od 1 stycznia 2017 roku. Wiadomo jednak, że nie wzbudzi to powszechnego entuzjazmu, ponieważ ograniczona zostanie swoboda w sposobie prowadzenia działalności gospodarczej. Mimo tego specjaliści twierdzą, że ustawa ta nie przyniesie aż tak radykalnych zawirowań na rynku.

Dodatkową zmianą jaka jest przewidywana jest pozbawienie pracodawców możliwości płacenia 80% płacy minimalnej osobom podejmującym pierwszą pracę. Wszyscy traktowani będą na równi, a dodatek za prace nocną przestanie być wliczany w minimalne wynagrodzenie.