Działalność w raju podatkowym

Jak często myślisz o tym, że chcesz rzucić aktualną pracę? Wbrew pozorom zazwyczaj to wcale nie wykonywany zawód jest dla nas prawdziwą katorgą, a konieczność całkowitego podporządkowania się szefostwu, wykonywania zadań z którymi nie do końca się zgadzamy i brak decydującego głosu w większości spraw. Idealnym rozwiązaniem tych problemów jest założenie własnej działalności gospodarczej.

Niestety ta z kolei wymusza na przedsiębiorcy obowiązek płacenia podatków, składek do ZUS-u oraz regulacji innych rozliczeń.
Warto przeanalizować te niekorzystne aspekty jeszcze zanim założymy firmę i przemyśleć otworzenie jej w raju podatkowym.
Raje podatkowe to państwa, w których przepisy podatkowe dotyczące zagranicznego kapitału oraz obcokrajowców są niezwykle łagodne.
Do rajów podatkowych zalicza się między innymi Andorę, Sint-Maarten, Bahamy, Hongkong, Liechtenstein, Malediwy, Monako, Panamę oraz San Marino.

Jak jednak wybrać odpowiedni raj podatkowy?
Po pierwsze, wybierz państwo stabilne politycznie i gospodarczo. Natychmiast odrzuć kraje, w których istnieje możliwość przewrotów wojskowych bądź wewnętrznych konfliktów. Później sprawdź ilość zarejestrowanych spółek. Im jest ich więcej tym dla nas lepiej, gdyż świadczy to o dobrych warunkach dla ich rozwoju.