Jak prowadzić samemu biznes?

Dla wielu osób prowadzenie działalności wspólnie z kimś jest bardzo opłacalne. Jednak są również tacy, którzy początkowo chcieliby zajmować się tym samodzielnie. Może być to oczywiście problematyczne, gdyż z wszystkim trzeba radzić sobie samemu, jednak istnieje taka możliwość. Stanowić ją mogą:

> Jednoosobowa działalność gospodarcza,
>Jednoosobowa spółka z ograniczoną odpowiedzialnością,
> Jednoosobowa spółka akcyjna.

Chociaż możliwości są aż trzy, to którą wybrać? Jest to dylemat wielu. Warto więc przed podjęciem decyzji dokładnie przeanalizować każdy wybór.

Jednoosobowa działalność gospodarcza jest dość prosta do założenia i prowadzenia. Przedsiębiorcy mogą korzystać z uproszczonych form księgowości. Jednak forma ta nie umożliwia prowadzenia dużych przedsięwzięć. Po pierwsze zebranie większego kapitału jest kłopotliwe, natomiast brak ograniczenia odpowiedzialności majątkowej powoduje że, w razie niepowodzenia biznesu, przedsiębiorca traci cały swój majątek.

Również średnio dobrą formą do prowadzenia działalności samodzielnie jest spółka akcyjna. Jej utworzenia oraz prowadzenie jest bardzo trudne. Samo jej powstanie wymaga zgromadzenia 100 000 złotych kapitału zakładowego. Forma ta umożliwia prowadzenie większych biznesów i ogranicza odpowiedzialność majątkowa, jednak przewidziana jest do naprawdę dużych przedsięwzięć takich jak bank czy towarzystwo ubezpieczeniowe.

Najlepszym rozwiązaniem do prowadzenia średniego biznesu samodzielnie jest jednoosobowa spółka zo.o. Jej powstanie nie wymaga wysokiego kapitału początkowego, a umożliwia ograniczenie odpowiedzialności. Warto więc dobrze zastanowić się nad wyborem właśnie tej formy działalności.