usługi księgowe

Przekształcenie działalności w spółkę – zmiany księgowe

Proces zmiany formy prowadzenia firmy z działalności gospodarczej na spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością powinien także obejmować dopełnienie wszelkich obowiązków związanych z rachunkowością firmy. Warto zapoznać się z zadaniami, jakie należy wykonać.

Jako pierwsze należy opracować politykę rachunkowości, która zawiera określenie m.in. roku obrotowego, okresu sprawozdawczego, sposobu prowadzenia ksiąg rachunkowych, metody wyceny aktywów i pasywów, metody ustalania wyniku finansowego, systemu ochrony danych.

Co powinien zawierać raport kasowy?

Na początku tego artykuły wyjaśnijmy czym jest raport kasowy i w jakich sytuacjach jest sporządzany. Raport kasowy stanowi zbiór informacji na temat stanu gotówki znajdującego się w kasie. Istotne jest, aby dane zostały przedstawionyw sposób uporządkowany, faktury posiadały odpowiednie numery identyfikacyjne oraz by zawarte zostały wszystkie rachunki dokumentujące płatność.

Obowiązek sporządzania raportu kasowego spoczywa na przedsiębiorcach samodzielnie regulujących zobowiązania gotówką oraz tych, którzy przyjmują wpłaty od swoich klientów.