Definicja SLIM VAT 2021

SLIM VAT – pakiet zmian w zakresie podatku od towarów i usług, którego wstępny zarys przedstawił obecny minister finansów Tadeusz Kościński. Według planu głównymi obszarami wprowadzanych zmian będzie uproszczenie fakturowania, a także eksportu, a także kursu walut. Wdrożenie nowych przepisów zaplanowano na pierwsze miesiące 2021 roku.

Zgodnie ze słowami ministra finansów, wprowadzone uszczelnienie VAT-u okazało się sporym sukcesem, gdyż luka pomniejszyła się o połowę, a przewiduje się jeszcze lepszy wynik.

SLIM VAT określa się jako podatek prosty, nowoczesny i przede wszystkim dostosowany do lokalnej specyfiki, gdyż zgodnie z przeprowadzoną analizą Polska charakteryzuje się dużą ilością małych oraz średnich firm, które samodzielnie prowadzą swoje rozliczenia.

W owym projekcie zostały zawarte rozwiązania dotyczące faktur korygujących, znoszące warunek uzyskania potwierdzenia otrzymania tej faktury przez nabywcę lub usługobiorcę. Planowo zmiana ta znacznie uprości rozliczenia, a także zlikwiduje konieczność potwierdzania otrzymania faktury korygującej.

Zmianie ulegnie termin stosowania zerowej stawki zaliczki w przypadku eksportu towarów poza UE – zostanie wydłużony z 2 do 6 miesięcy. Wydłużenie terminu będzie oznaczało neutralność zaliczek w eksporcie, co z pewnością znacznie ułatwi eksport (zwłaszcza na Wschód, gdzie jest on oparty o zaliczki).

Prócz powyższego, podatnik będzie miał możliwość wyboru zasad przeliczania kursu walut dla obliczenia przychodu w podatku dochodowym. Z racji tego wyliczanie odrębnych kursów stanowi sporą przeszkodę, podatnik będzie miał możliwość wyboru jednego kursu dla PIT i CIT.

Kolejnymi korzyściami, które przedstawia resort finansów jest m.in. wydłużenie terminu do odliczenia VAT na bieżąco do czterech miesięcy. Oznacza to, że podatnik będzie mógł ująć fakturę łącznie w ciągu czterech miesięcy bez konieczności korygowania deklaracji.