Ryczałt ewidencjonowany

Przeczytaj o bilansie, który jest częścią sprawozdania finansowego!

Ryczałt ewidencjonowany jest jedną z najprostszych form rozliczania podatku dochodowego od osób fizycznych, jest to inna niż ogólna forma opodatkowania.

Dla kogo jest przeznaczony?

Przeznaczony jest głównie dla osób fizycznych, które prowadzą indywidualną pozarolniczą działalność gospodarczą, spółki cywilne, jawne, partnerskie osób fizycznych, których wspólnikami są osoby wykonujące wolny zawód. Z ryczałtu ewidencjonowanego mogą korzystać jednak tylko ci, których dochody roczne nie przekroczył 150 tys. euro.

Stawki ryczałtu ewidencjonowanego

Stawki ryczałtu są zróżnicowane i wynoszą od 3 - 20 %. Mogą być dla przedsiębiorców naprawdę bardzo korzystne. Wynika to z tego, że są one zazwyczaj niższe, niż stawki podstawowe. Najniższe stawki, czyli 3% i 5,5 % przeznaczone są dla osób posiadających działalność w zakresie handlu.

Ryczałtowcy mogą odliczyć jedynie składki na ubezpieczenia zdrowotne oraz społeczne. Nie mają także możliwości rozliczania się wspólnie z małżonkiem. Plusem ryczałtu ewidencjonowanego jest to, że księgowość w tym przypadku nie jest skomplikowana. Przedsiębiorcy prowadzą ewidencję przychodów i na tej podstawie rozliczają się z urzędem.