księgowość w spółce

Jak sporządzić nowe JPK-VAT?

Nowy plik JPK_VAT będzie dokumentem elektronicznym zawierającym informacje zarówno deklaracji VAT, a także ewidencji VAT. Plik będzie regularnie wysyłany w terminie właściwym dla złożenia danej deklaracji VAT i tym sposobem:
- podatnicy rozliczający się miesięcznie będą składać jeden dokument,
- podatnicy rozliczający się kwartalnie będą składać JPK_VAT również za okresy miesięczne, aczkolwiek za dwa pierwsze miesiące kwartału nie będą wypełniać części dotyczącej deklaracji.

Pliki JPK_VAT w nowej formie należy złożyć do 25. dnia następnego miesiąca.

Samofakturowanie - definicja

Jak zapewne Państwo wiedzą – faktura VAT stanowi dowód sprzedaży towarów oraz usług. Powszechnie przyjęło się, że faktury te są wystawiane przez dostawców, aczkolwiek możliwe jest, aby dokument ten został wystawiony przez nabywcę danego towaru lub usługi i wówczas możemy mówić o tzw. samofakturowaniu.

Samofakturowanie stanowi proces, w którym dostawca wydaje towar, bądź usługę, aczkolwiek nie jest to potwierdzone żadnym dokumentem, przerzucając jednocześnie obowiązek wystawienia faktury VAT na nabywcę, który powinien to zrobić w chwili otrzymania danego świadczenia.