księgowanie firm

Obowiązki spółek jawnych i partnerskich wobec KRS

Spółki jawne oraz partnerskie, które w danym roku obrotowym prowadziły księgowość w formie uproszczonej (KPiR) mają obowiązek zgłoszenia w KRS faktu, że nie spoczywa na ich obowiązek sporządzania sprawozdania finansowego za ten rok. Oświadczenia te powinno się złożyć do 30 czerwca następnego, roku czyli np. za rok 2019 do 30 czerwca 2020 r.

Słownik skrótów księgowych

Właściwe prowadzenie dokumentacji księgowej jest obowiązkiem każdego właściciela firmy. Dokumentacja księgowa składa się z odpowiednio sporządzonych dokumentów, wyrażających przebieg lub skutek wykonywanych operacji gospodarczych.

Warto wspomnieć o tym, że od prawidłowo sporządzonych dokumentów zależy jakość dostarczanych informacji przez rachunkowość. Z tego powodu odpowiednie prowadzenie dokumentacji ma tak duże znaczenie.

Dokumenty księgowe stanowią podstawę do przeprowadzanej kontroli sprawozdania finansowego oraz są głównym źródłem analizy ekonomicznej.